logo vlakdruk.nl

Deze site is nog lang niet af. Wil je iets schrijven over vlakdruk, of heb je nog iets liggen, dan ben je van harte uitgenodigd om contact op te nemen via het emailformulier.

Hennie van Ham

zoeken

RSS / Atom


Semafoor
Weblog van koffiekoek.nl met (onder andere) de laatst gemaakte prenten van graficus Hennie van Ham.
semafoor.koffiekoek.nl

Workshop Linosnede
Workshops linosnede, etsen en hoogdrukken voor kinderen. In Nederland en België.
www.grafiekwerkplaats.nl

Grafiekworkshops in Frankrijk
Workshops Linosnede en Etsen, midden in Frankrijk. Buiten het vakantieseizoen is het ook mogelijk om te steendrukken.
www.grafiekatelier.nl


Steen of metaal

In de tijd dat steendruk aan zijn einde kwam, om te worden opgevolgd door de offset-druktechniek, werden veel stenen kapotgemaakt en als puin gestort. Dat maakt dat lithostenen wat moeilijk te verkrijgen zijn en dat ze ook nog eens vrij kostbaar zijn. Verder zijn grote stenen niet te tillen. Allemaal redenen om van steen af te stappen en over te gaan op het materiaal dat in de offsetdruk al lang gemeengoed is: aluminium. Aluminium platen zijn licht en dus makkelijk te hanteren. Om er litho's mee te maken (wat letterlijk dus niet meer klopt) moeten die metalen platen wel worden bewerkt. Vet kan immers niet in metaal doordringen en blijven zitten, zoals dat met steen wel het geval is. Die plaat moet een structuur krijgen om het vette tekenmateriaal te binden. Samen met wat zuur en gom blijft het beeld precies waar het is getekend en kan er weer worden gedrukt. Net als bij steen kun je met vet krijt en tekeninkt werken, maar ook potlood en balpen kunnen worden gebruikt. Het is dus niet noodzakelijk de hoeveelheid vet, maar de afwezigheid van vet die het beeld bepaalt. Waar niet is getekend, en dus het gegomde aluminium ligt, wordt geen inkt afgezet. Mmm, ingewikkeld?

Het blijft wel een gemis, die steen. Het tekende veel fijner. Reden om toch nog wat kleine stenen in voorraad te houden.

pijltje naar boven
---

 | 

 

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Vlakdruk.nl

Veel informatie op deze site komt uit de boeken van het Tamarind Institute: "The Tamarind Book of Lithografy: Art & Techniques" uit 1970 en "Tamarind Techniques fot Fine Art Lithography" uit 2008. Verder is er nog "Witte Praktikum des Steindrucks" uit 1926 en de vele publicaties op internet: Google Boeken heeft een hele voorraad oude (dus gratis) boeken en natuurlijk Wikipedia.
En niet te vergeten: eigen ervaring :-)

site door: Hennie van Ham [Gkk/Ds].


Iets toe te voegen aan deze site? Laat het weten via het contactformulier.