logo vlakdruk.nl

Deze site is nog lang niet af. Wil je iets schrijven over vlakdruk, of heb je nog iets liggen, dan ben je van harte uitgenodigd om contact op te nemen via het emailformulier.

Hennie van Ham

zoeken

RSS / Atom


Semafoor
Weblog van koffiekoek.nl met (onder andere) de laatst gemaakte prenten van graficus Hennie van Ham.
semafoor.koffiekoek.nl

Workshop Linosnede
Workshops linosnede, etsen en hoogdrukken voor kinderen. In Nederland en België.
www.grafiekwerkplaats.nl

Grafiekworkshops in Frankrijk
Workshops Linosnede en Etsen, midden in Frankrijk. Buiten het vakantieseizoen is het ook mogelijk om te steendrukken.
www.grafiekatelier.nl


Het atelier

Lithografie is een techniek waar je de ruimte voor moet hebben. Naast een lithopers moet er ook een slijptafel komen, diverse werktafels, kasten voor alle gereedschappen en materialen en natuurlijk plek om al die gedrukte prenten te laten drogen.

De lithopers

De steendrukhandpers bestaat uit een frame waarin de beweegbare tafel onder het drukmechanisme door kan rollen. Dat mechanisme drukt met een houten of kunstof 'rijver' op de drukvorm, waardoor de druk door middel van een slepende/glijdende beweging wordt uitgevoerd. Omdat lithostenen breekbaar zijn kun je geen etspers gebruiken, die geeft met een metalen rol op een veel kleiner gebied druk.

De druk wordt meestal aan de bovenzijde, met een hefboom, gegeven, al zijn er ook persen die dat vanaf de onderzijde doen.

Om goed te kunnen werken moet de pers redelijk vrijstaand zijn: de kopse kant en minimaal één lange zijde heb je nodig om de drukvorm in te kunnen rollen.

De slijptafel

Lithografie is een tamelijk vochtige bezigheid. Niet alleen heb je water nodig om de drukvorm te bevochtigen, als je stenen of metalen platen wilt slijpen moet je regelmatig spoelen. De afmeting van de slijptafel moet groter zijn dan de grootste drukvorm. Voor bijvoorbeeld een maximaal formaat van 100 x 80 centimeter heb je minstens 10 centimeter aan alle kanten extra nodig. Om lustig te kunnen spoelen en spuiten zul je naar eigen inzicht verdere voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

Tafels

Belangrijk is een tafel waarop de inkt goed is uit te rollen, met een inktsteen, glazen plaat of ander materiaal wat oplosmiddelbestendig is. Verder zullen er nog tafels nodig zijn voor het neerleggen van papier, de inktrol(len) en misschien voor het prepareren van de stenen of het onder handbereik hebben van inkten, additieven en andere materialen.

Kasten

Voor opslag van al die materialen zullen er kasten moeten komen. Een willekeurige (en niet volledige!) opsomming van wat je zoal nodig hebt: carborundum, hars- en talkpoeder, inkten, additieven, arabische gom, salpeter-, fosfor- en citroenzuur, tekenmaterialen, natronloog, aluin, correctiestiften, oplosmiddelen en papieren. En dan vaak ook nog in verschillende soorten, zuurgraden en oplossingen, wat een wirwar aan potjes en kannetjes, flesjes en bakjes oplevert.

Papier kun je het beste vlak in papierlades opslaan. Daar zijn dure kasten voor te koop, maar een doe-het-zelver maakt fluks een stevig rek met liggende planken, gelijk aan of groter dan het grootste papierformaat.

Drogen

De gedrukte vellen of velletjes moeten drogen aan de lucht, dus een droogrek of een paar waslijnen met knijpers zijn noodzakelijk. Een droogrek is het allermooiste, maar neemt voor altijd een bepaalde vloeroppervlakte in beslag. Waslijnen hebben dat probleem niet. Het hangt dus een beetje af van de beschikbare ruimte en het budget.

Verlichting

Een knalharde verlichting met tl-balken met daglicht-lampen maakt het werken er zeker plezieriger op.

 

pijltje naar boven
---

 | 

 

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Vlakdruk.nl

Veel informatie op deze site komt uit de boeken van het Tamarind Institute: "The Tamarind Book of Lithografy: Art & Techniques" uit 1970 en "Tamarind Techniques fot Fine Art Lithography" uit 2008. Verder is er nog "Witte Praktikum des Steindrucks" uit 1926 en de vele publicaties op internet: Google Boeken heeft een hele voorraad oude (dus gratis) boeken en natuurlijk Wikipedia.
En niet te vergeten: eigen ervaring :-)

site door: Hennie van Ham [Gkk/Ds].


Iets toe te voegen aan deze site? Laat het weten via het contactformulier.